In oktober  2023 starten de nieuwe cursussen. 

En  worden gegeven in het Collage kunstcentrum te Hoevelaken. ( zie Link)

10 lessen om de 14 dagen.

Maandagmiddag         van 13.30 tot 15.30 uur

Dinsdagmiddag            van 13.30 tot 15.30 uur     

 

Er wordt begonnen  met een stukje theorie en vervolgens gaan we dit uitwerken. Verschillende stijlen van schilderen, " zoals impressie. expressie, lyrisch, etc " worden behandeld en geschilderd om te ontdekken wat bij je past.

We gaan wel uit van figuratief schilderen, dit kan naar het realisme gaan of wat meer geabstraheerd. 

De lessen zijn sterk individueel gericht, iedereen wordt op zijn / haar niveau begeleidt.

Van te voren wordt het lesthema voor de volgende keer opgegeven, zodat je, je kan voorbereiden. Eventueel zelf je voorbeeld kan kiezen of meedoen met het door mij meege nomen idee. Het is niet de bedoeling dat het voorbeeld exact wordt nageschilderd. Maar om te leren hoe je van een foto je eigen schilderij kan maken.

Diverse teken en schildertechnieken komen aan de orde, zoals het gebruik maken van materialen, trucjes om tot een gewenst resultaat te komen, schilderen met de roller, mes en nog veel meer. Eveneens wordt de tekentechniek behandeld b.v wat is de verhouding van een model, perspectief .En  zeer belangrijk zijn de kleurtonen  van een schilderij , kenmerk van een beginneling is dat men te weinig toonvariaties aanbrengt, hier wordt dus veel aandacht aan geschonken. Ook de kleurenleer is een belangrijk onderdeel.

Vlakverdeling / vormgevoel ontwikkelen is een van de pylers van zowel goed figuratief of abstract werk . je moet dit leren zien. Vorm en ruimte gaan hand in hand..

Je kunt je kunstwerk een dimensie extra geven, doordat je d.m.v. de beeldmiddelen naar een hoogtepunt in je schilderij kunt werken. Hoe dat werkt is een kwestie van contrasten. Daarom is contrast en vlakverdeling het beeldmiddel dat extra onder de aandacht komt in de lessen.

Na de les is er een nabespreking , dat als zeer leerzaam door de cursisten wordt ervaren.                                                                                                                                                  

 

 

 

 

 

Foto is van de cursistenexpositie 2011.